Pouť k branám Orientu - východní Evropa pěšky





Pokud máte ráda knihy o putování, tato je letošním hitem. Velký knižní čtvrtek přinesl letos celkem bohatou nabídku cestopisných titulů, a zatím musím říct, že jsem ani u jednoho nesáhla vedle. Výpravu Nicolette jsem nesledovala nikde na sociálních sítích, takže kniha pro mne měla i kouzlo nejasného vývoje děje. Od vydavatelství Pangea jsem již četla cestopis z Kolumbie od Jana Rendla a je pravda, že grafické zpracování této knihy je maličko podobné, ale jinak si nakladatelství nemohlo vybrat rozdílnější autory.

Autorka pojala celou výpravu opravdu jako pouť, čili se tu až na výjimky nesetkáme s jinou dopravou než jsou její vlastní nohy. To je určitě pro pochoďákové cestopisy naprostý základ úspěchu, protože samotný pochod pak na sebe nabaluje i čtenářsky zajímavé interakce s okolní přírodou a hlavně lidmi. Tenhle potenciál putování pak autorka využívá naprosto do maxima, a na celém příběhu se mi tyto části líbí snad nejvíce.

Jako velké plus beru jakési deníkové vhledy autorky z předchozích let, kdy poznáváme, jak současná situace, kterou na pouti prochází, odráží určité události z její minulosti. Velmi působivé jsou pak pasáže, kde se autorka velmi optimisticky snaží porazit zdravotní potíže, které ji na cestě potkávají celkem často. Trošku mi tím připomíná cestopis o Pacific Crest Trail, ve kterém se autorka vyrovnává s dlouhodobým zdravotním problémem právě výpravou na trail. Podobné jsou si vlastně oba příběhy i v tom, že oba popisují výhody ultralehkého vybavení na delší pochoďáky. Takže pokud jsem váhala, teď už jsem si konečně koupila alespoň tu novou lehkou karimatku. Díky za tipy, holky!

Pokud se mám zamyslet, co se mi na knize líbilo nejméně, je to paradoxně ta část o návštěvě českých vesnic v Banátu. Asi to bude tím, že jsem nesledovala cestu na sociálních médiích, ani se neúčastnila sbírky, a v knize na mne tato část působila nejpomalejším dojmem a nedokázala jsem se tam chytit příběhu nebo pochopit, proč vlastně byla ona sbírka tak důležitá.

Celkově opět nemohu jinak než doporučit a těším se, že autorka bude v putování a psaní pokračovat.

— Nicolette Havlová, Pouť k branám Orientu
2023 (vydáno v ČR)
Pangea



O autorce:  Autorka pořádá spousta přednášek po celé ČR, vše najdete na webu https://nicolettehavlova.cz/ a k tomu má aktivní instagram Chodím do hor a žiju život.

Hodnocení: 9/10

  • Grafická úprava a fotky: 9/10
  • Praktické rady: 5/10
  • Znalost místa: 4/10
  • Autentičnost:  8/10
  • Respekt k místním zvykům: 9/10
  • Dlouhodobá znalost místa/země: nelze hodnotit