Pěšky Kolumbií pod rouškou covidu, aneb Latinská Amerika trochu sterilně



#cestopisy #známí_autoři  #hory_a_outdoor

Máte rádi poznávání cizích zemí pěšky a Latinskou Ameriku? Já to mám stejně takže když jsem přemýšlela, že bych si přečetla i něco úplně nového tak volba celkem jasně padla na tuhle knihu a musím říci, že dojmy jsou smíšené.

Začnu asi velkou předností knihy a to je jejích grafická úprava a práce s fotkami, díky tomu se kniha četla celkem dobře a i na těch 340 stran stačily cca. tři odpoledne. Navíc velký dík autorovi za mapu, díky které jsem pořád věděla, kde se asi na cestě nachází. Kéž by na tohle mysleli všichni cestopisci.

Knihu doprovází mapa míst kudy autor prošel


Pokud se zaměřím na samotný děj, tak na první pohled byl docela atraktivní. Autor procházel většinou oblastmi, kde nebylo tolik turistů a to i díky Covidu a navíc podle vyprávění uměl španělsky, takže jsem byla natěšená na velkou interakci s lidmi v zemi. Navíc styl cesty, kdy autor částečně stopoval k tomu úplně vybízela, ale tenhle potenciál zůstal nevyužitý. Spíš mi přišlo jak kdyby si autor žil ve svém vlastním světě a toho ducha kolumbijských lidí a kultury k sobě nenechal moc pustit.

Fotografie a ilustrace v knize jsou její velká přednost

Asi nejlépe se tak dařilo autorovi popisovat právě ty pochodové pasáže, kdy se dostával na nějaká zajímavá místa a vlastně tam nikdo jiný nebyl. Myslím, že má autor dar docela hezky popisovat okolí a přírodu, kterou zrovna putoval a to mne asi na cestopisu bavilo nejvíce a vlastně mne donutilo ho dočíst, i když některá místa mne trochu zvedala ze židle. Jsou totiž pasáže v cestopise, kde autor vypadá jak českej Honza, který se bez znalosti vydává do světa a chová se tam dost buranským způsobem. Za všechny zmíním pasáž hned na začátku knihy, kdy ukradne toaletní papír z veřejného WC nebo ilegální vstup do národního parku, který zavřel místní indiánský kmen kvůli ochraně prostředí v místě, kde žijí. To všechno mi ukazuje, že autorovi moc na zemi kam přijel nezáleží. Chce si to odchodit a dostat se na místa kam chce ON bez ohledu na to co říkají pravidla země nebo místní lidé. Tenhle přístup příliš v cestopisech nemusím. Možná ještě zkusím jeho první knihu o pochodu Latinskou Amerikou, jestli toto nebyl nějaký omyl, ale jinak mne kniha zaujala spíše průměrně až podprůměrně.


— Jan Rendl, Pěšky Kolumbií por rouškou covidu
2022 (vydáno v ČR)
Pangea

Knihu lze koupit tady


O autorovi: Autor je cestovatel a spisovatel hodně aktivní na sociálních sítích Instagram a FB Předtím než vyšla kniha o Kolumbii vydal dvě knihy o pěší cestě Latinskou Amerikou.


Hodnocení: 4/10

  • Grafická úprava a fotky: 8/10
  • Praktické rady: 3/10
  • Znalost místa: 4/10
  • Autentičnost:  7/10
  • Respekt k místním zvykům: 2/10
  • Dlouhodobá znalost místa/země: nelze hodnotit