Moje pacifická hřebenovka - praktický návod pro trekaře




Jsem docela velký fanoušek horských i dálkových pochodů a proto je s podivem, že tohle je de facto moje úplně první kniha o pacifické hřebenovce a jak uvidíte dál, nesáhla jsem určitě vedle. Cestopis má totiž hned několik předností. Ten první je silný příběh samotné autorky, který vás hned na začátku vtáhne do děje. Je prostě jasné proč se na cestu vydává a jaké překážky tam chce překonávat, i když ji samozřejmě čeká i spousta dalších nečekaných. Ten silný příběh to je podle mého jedna z těch důležitých ingrediencí dobrého cestopisu. Musím říct, že na konci příběhu jsem cítila, že mne autorka inspirovala k některým změnám v životě, i když ne tak radikálním jak popisovala ona sama.

Druhá velká přednost téhle knížky jsou praktické rády, díky ní jsem se například dostala k naprosto skvělé knize Na lehko od Petra Koska, která mi pomohla si konečně sehnat to správné outdoor vybavení. Určitě se na ni ještě napíšu recenzi zvlášť.

No a třetí je samotný popis hřebenovky. Nechybí mapa, popis jednotlivých etap i způsob jak si po cestě zařídit zásobování. Myslím, že pro toho kdo se na pochod chystá může tato kniha sloužit jako slušný návod jak na to,

Jako bonus se mi pak strašně líbil vývoj interakce autorky s okolím, spolutrekaři po cestě, lidí u kterých po cestě bydlela. Přestože to podle všeho byla její první cesta mimo Evropu, chovala se ke všemu a všem s velkým respektem.

No a na závěr i něco k celkovému vzhledu knížky, je opravdu krátka a dá se tudíž vzít sebou i na cesty, poměr fotek a textu je optimální. Knížku jsem přečetla na cestě ve vlaku z Prahy do Brna jako nic.

Doporučuju nejen všem trekařům, ale vlastně i těm co o tomhle treku v životě neslyšeli.

— Monika Benešová, Moje pacifická hřebenovka
2019 (vydáno v ČR)
Motto 

Knihu lze koupit tady


O autorce: Autorka napsala zatím jen jednu knihu, i když o jejích dobrodružstvích se můžete dál dočíst třeba na jejím instagram účtu hlavne_se_z_toho_neposrat . S dobrodužstvími v horách neskončila a vylezla například i Kilimanžáro.


Hodnocení: 9/10

  • Grafická úprava a fotky: 8/10
  • Praktické rady: 9/10
  • Znalost místa: 9/10
  • Autentičnost:  10/10
  • Respekt k místním zvykům: 8/10
  • Dlouhodobá znalost místa/země: 2/10