Mozaikou Íránu - zatím nejlepší cestopis roku 2023






O Íránu vím celkem vzato absolutně nic. Rozhodně to není region, který by mě kdy předtím zaujal. Při čtení cestopisů mě však právě tyto knihy nejvíce oslovují. Takže, když jsem viděla nádhernou obálku nově vydaného cestopisu, bylo rozhodnuto. Knihu jsem si původně půjčila v knihovně, což dělám často, když si nejsem jistá, co mě čeká. Pravda, skvosty v cestopisné literatuře nejsou tak běžné. Ovšem občas se najdou, a tato kniha je jedním z nich. Nemusím asi dodávat, že už mám svůj vlastní kus doma. Nebudu to prodlužovat, protože po přečtení této knížky mi prostě došlo, že se do Íránu musím podívat, a to nejlépe s autorkou knihy, která je zároveň průvodkyní v této oblasti.

Když mám popsat, co se mi přesně na knížce líbilo, ani nevím, kde začít. Knížka, ač není zas tak rozsáhlá, obsahuje veškeré informace o Íránu z oblasti historie, náboženství, politiky, místních zvyků včetně autentického jídla a hlavně cestování. Pro mě je Blízký východ jedna velká jednolitá masa, jejíž znalost skončila někde u filmu Lawrence z Arábie. Proto byly pro mě skoro všechny informace nové a zajímavé. Autorka opravdu umí svoji oblíbenou zemi čtenáři prodat.

Víte, proč se nemají USA a Írán v lásce? Jak postavit studnu na vodu, která se sráží ze vzduchu? Co je to zoroastrismus? Nebo si chcete jen představit staré uličky Esfahánu, po kterých kráčela 5 tisíc let stará historie? Všechno tohle najdete v knížce spolu s autentickými příběhy místních lidí. Autorka totiž plynule hovoří persky, což je vždy základ k tomu, aby se o zemi člověk dozvěděl to podstatné a trochu nahlédl za oponu.

Kromě psaného obsahu je kniha velmi vydařená i graficky. Obsahuje spoustu obrázků a přehled historie. Jediné, co mi chybělo, byla přehledná současná mapa. Při čtení jsem pořád musela odskakovat na Google Maps, abych zjistila, kde se zrovna při čtení nacházím.

To je ovšem jediný nedostatek. Zbytek mi pořád říká, že tohle je zatím nejlepší cestopisný počin roku 2023. Nejvíce asi oceňuji to, s jakou láskou a porozuměním autorka o zemi hovoří. Připomnělo mi to hodně cestopis Mojé čínská dekáda, který jsem nedávno četla. Není větší radosti, než číst cestopis od autora, který zemi nejen zná, ale hlavně ji má rád se všemi jejími nešvary. Kéž je takových cestopisů více. 


— Lenka Hrabalová, Mozaikou Íránu
2023 (vydáno v ČR)
Nakladatelství Jota

Knihu lze koupit tady


O autorovi:  Autorka je persistka a arabistka, o regionu dlouhodobě píše a hlavně do něj jezdí. Více se dočtete na lenkahrabalova.cz  popř. na instagramových účtech @humansoforient a @hrabalova_lenka

Hodnocení: 10/10

  • Grafická úprava a fotky: 9/10
  • Praktické rady: 9/10
  • Znalost místa: 10/10
  • Autentičnost:  10/10
  • Respekt k místním zvykům: 10/10
  • Dlouhodobá znalost místa/země: 10/10