Moje čínská dekáda - ideální cestopis




Málokdy se vám poštěstí číst nějaký cestopis, ze kterého máte prostě jen čirou radost z poznání míst o kterých autor píše. U mně je to hodně dáno mými nároky. Mám ráda, když autor zemi zná a má k ní blízko a to se v českém cestopisném rybníčku ne vždy snado hledá. Tady jsem, ale měla šťastnou ruku, protože snad na každé stránce je z knihy cítit, že autor svojí Čínou žije.

Autor již na začátku knihy píše, že Čína je jeho celoživotním snem a my v knize spolu s ním sledujeme jak se jeho sen pomalu začíná naplňovat od prvního studia čínštiny na Slovensku po profesionální dráhu tlumočníka v Šanghaji.  Autor žil v různých částech Číny, takže mamé možnost poznat jejich rozdílnost kulturní i kulinářskou, zároveň kniha obsahuje hodně tipů i na méně známá turistická místa.

Jedna z nejzajímavějších částí knihy byla o tlumočnické dráze autora


Asi nejzajímavější mi přišly části knihy, kde se autor věnuje rozbíjení stereotypů o Číně a vlastně i pohledu na nás samé skrz oči jeho čínské manželky, která poprvé navštívila Evropu. Kniha mi dala hodně námětů na přemýšlení co vlastně znamená pokrok a jak moc jsme jako Evropané uzavření do našeho vlastního vidění světa.

Jediná věc co bych snad cestopisu vytkla je nepropojení fotek a textu, kdy člověk čte o něčem jiném, než co je pak připojeno na fotkách k dané kapitole. 


— Pavel Dvořák ml., Moje čínská dekáda
2023 (vydáno v ČR)
Nakladatelství Bizbooks

Knihu lze koupit tady


O autorovi:  Autor dlouhodobě žije v Číne a odtud píše i svůj blog Cesty Čínou, ke kterému existuje i youtube kanál.

Hodnocení: 9/10

  • Grafická úprava a fotky: 7/10
  • Praktické rady: 7/10
  • Znalost místa: 10/10
  • Autentičnost:  9/10
  • Respekt k místním zvykům: 10/10
  • Dlouhodobá znalost místa/země: 10/10