Jak výhodně prodávat přečtené/použité knihy - praktický návod





Jsem docela knihomol a hromadič knih, ale i já uznávám, že některé kusy prostě nemá smysl shromažďovat. I proto jsem se už docela dávno vrhla na jejich prodej na internetu, což je zároveň i moje velká záliba, kterou stále zdokonaluji. Jsem velký fanoušek antikvariátů, ale pro obyčejného člověka, co chce sem tam prodat knihu je to mrtvý kanál. Proto jsem nadšená, kolik online nástrojů pro nás drobné prodejce se v posledních letech objevilo. Pokud vás tato oblast taky zajímá a nebo prostě jen chcete trochu vyčistit knihovnu, tak tohle je článek právě pro vás. A začnu asi pěkne od lesa.

Jak prodat použité knihy krok po kroku


U svých prodejů jsem se po zkušenostech zaměřila hlavně na to, aby se knihy prodaly za co největší, ovšem reálnou cenu, a aby mě celý proces nestál hromadu času. Toto jsou 4 základní kroky:

 

1. Ověřte jakou mají vaše knihy reálnou hodnotu. Ne vždy je to snadné, ale podívejte se nejlépe na trhknih.cz (tady je totiž i vidět za kolik a kolikrát se v poslední době kniha prodala), knihobot.cz/reknihy.cz a na bazar databazeknih.cz a z toho si uděláte průměrnou představu. Podle hodnoty si pak určíte, kde budu knihy prodávat a zda vůbec to má smysl.

 

2. Trhknih.cz - pokud mi vyjde hodnota prodávané knohy větší než 300 Kč, prodávám ji vždy přes Trhknih.cz. I když to tady může trvat déle, vždy zde nakonec knihu prodám za původně určenou cenu. Více o Trhknih.cz píši dále.

 

3. Knihobot.cz/Reknihy.cz - knihy mezi cenou 100-300 Kč prodávám vždy přes Knihobot/Reknihy. V této kategorii už jsem zkusila opravdu ledacos, ale pokud se vrátím k poměru výdělané peníze vs. čas na tom strávený, tak Knihobot/Reknihy v této cenové kategorii jednoznačně vyhrávají. Více o výhodách a nevýhodách dále.

 

4. Knihobudky nebo osobní swap - všechny knihy, které vidím, že stojí méně než 100 Kč dávám do Knihobudek. Téma knihobudek rozvedu o něco dál, ale moje velké prozření je, že pokud těch knih nemáte stovky, nedá se na této kategorii vydělat. Co mě osobně baví jsou knižní swapy, ale jen pokud je to akce, kde se potkají lidi osobně.
 


Prodej knih obecně


Téma cena


Velmi často, když se bavím s lidmi o prodeji použitých knih, díví se vysoké ceně některých z nich. Jak je možné, že něco použitého stojí více, než nová kniha z knihkupectví? Je to jednoduché, i u použitých knih panuje zákon poptávky a nabídky. Existují prostě knihy, které jsou populární a přesto z nejrůznějších důvodů nejsou znovu vydány nebo jejich dotisk trvá.  Můžete to vidět třeba u knih Jiřího Kulhánka, jež svá díla nechce znova vydávat a jejich cena na trhu použitých knih se dere často k desetitisícům za kus. Ale i vysoká cena takových knih může rychle pominout, stačí, že se prostě jen znovu vydají, jak se stává u knih série Dějiny států, kde pravidelně v delších periodách dochází k dotiskům a mezitím cena jednotlivých dílů osciluje mezi nižšími stovkami a tisíci. Samotným tématem jsou vzácné první výtisky některých knih. Prostě i u investic do drahých knih se vyplatí vědět proč a co kupuji pokud je cena výrazně vyšší, než ta původní za novou v knihkupectví. Každý řádný knihomol asi doma nějaký vzácnější kousek má, ale těch případů není příliš moc.

Na průměrném trhu s knihami platí pravidlo, že cena za jakou jste knihu jako novou koupili v knihkupectví je ta nejvyšší, kterou kdy bude mít a čím déle uplyne od jejího vydání, tím hůře se bude prodávat. 

Pokud nejste zrovna expert na výkup/prodej knih je jediná rada projít si k dobrému určení každé ceny knihy pár portálů (nejlépe trhknih.cz, bazar databazeknih.cz, knihobot.cz a reknihy.cz) a udělat si průměrnou představu o aktuální prodejní ceně.

Co s cizojazyčnými knihami?


Čtu poměrně dost knih i v angličtině a španělštině a zatím jsem nenašla lepší způsob, než je dát na knihobot.cz. Není to ideální, ale dají se tam prodat hlavně knihy v angličtině. Pokud máte někdo jiný tip, dejte vědět do komentářů.


Jak to funguje


Trhknih.cz


+ cenu i její úpravu si určujete sami
+ provize 25% je stále jedna z nejlepších na trhu u podobných portálů 
+ u každé knihy najdete prodejní historii, která pomůže určit cenu
+ bezpečná platba přímo přes portál
+ poštovné platí kupující
+ možnost osobního předání
- prodej vaší knihy trhknih nepromuje, prodej může trvat delší dobu 
- zasílání zákazníkům zařizujete vy, což je u většího množství knih časově náročné

Tento portál používám na prodej knih už několik let a jsem s ním také nejvíce spokojená. Knihy zde stačí nafotit a zadarmo vystavit, provize se platí až z prodeje. V úvodu portál doporučuji zejména k prodeji dražších knih. Zejména proto, že knih nad 300 Kč neprodávám tolik, takže nevadí delší čekání, ani nutnost posílat knihy kupujícím sama. Navíc díky nižší provizi než u konkurence z nich dostanu nejvíce peněz. Knihy levnější tu trvá prodat strašně dlouho (pokud se nejedná o novinky i v řádu měsíců). Bohužel zde nastupuje nevýhoda Trhu knih, kdy prodej vašich knih portál nijak nepromuje okolnímu světu, pouze vlastním uživatelům portálu.

Knihobot.cz, Reknihy.cz

+ časově naprosto nenáročný a rychlý prodej
+ rychlé zpracování většího množství knih k prodeji
+ odeslání knih kupujícím vyřídí za vás, zaslání do centrály vám zaplatí
+ bezpečný převod peněz
+ efektivní online reklamní kampaň, knihy se rychle prodávají
- negarantovaná prodejní cena knihy
- vyšší provize 40% + 29 Kč za nafocení každé knihy, u Reknih je provize 50% + 12 Kč 
- knihy co se neprodají se vám nevrátí


Beru oba tyto portály v jedné kategorii, protože jejich fungování je v hodně věcech podobné, i výsledný výdělek se vlastně moc neliší. I když myslím, že Knihobot má lepší propagaci a tak tam i možná vaše knihy zmizí rychleji. 
Pokud v něčem oba portály vynikají, je to prodejní jednoduchost. Knihy prostě nafotíte, oni vám je do dne schválí a pak jen zaplatíte za poslání Zásilkovnou nebo popř. odevzdáte osobně. Pokud máte větší množství knih je tohle ideál. Pak už jen vidíte jak se knihy prodávájí (online jsou většinou do týdne) a peníze vám naskakují v peněžence (s nějakým zpožděním) a vy si je můžete buďto poslat na účet nebo využít ke koupi jiných knih. Zní to ideálně, ovšem dobrý servis má svou cenu.
Veškerý proces je tu hodně automatizovaný a vše nastavené tak, aby se knihy prodaly co nejrychleji a to i za nižší cenu. Takže pokud jste si někde našli, že kniha se dá prodat za 100 Kč, finální prodejní cena může u obou portálů být i poloviční s tím, že reálně za knihu dostanete 12 Kč. Platí také, že knihy neprodejné se nevrací vám, zůstavají k dalšímu zpracování (přeprodeji do antikvariátů či prodeji vše za 30 Kč přímo v prodejně Knihobotu).


Knihobudky


+ možnost poslat dál i knihy, které nikdo nechce prodávat
+ lehká dostupnost, v okolí většinou alespoň jedna knihobudka bývá
+ možnost umístit větší množství knih
+ i - knihy zde dáváte zadarmo, popř. za dobrý pocit
- velmi záleží, kde je knihobudka umístěna, v některých dochází spíše k likvidaci knih

Knihobudky jsou moje srdcovka. Nejen, že do nich ráda knihy nosím, ale ráda si z nich i nějaké odnesu. Často tam najdete úplné poklady a zároveň mám fakt dobrý pocit, že moje knihy někdo dál čte. Navíc v mém okolí je Knihobudek poměrně dost, kde je ta vaše se stačí podívat na mapu na webu. Často bývají i na hodně malých městech.
Knihobudky ovšem mají i svou stinnou stránku. Díky tomu, že jsou často na veřejných místech stává se, že knihy v nich odložené nekončí ve čtenářských rukou, ale například v zátopu či sběru. Všimla jsem si toho i u své oblíbené, kde občas najednou zmizely úplně všechny knihy včetně ležáků co jsem tam vídala rok. Proto jsem nakonec začala více využívat Knihobudky v uzavřených prostorech popř. v místní knihovně. Přes nevýhody mi ale jejich koncept přijde skvělý a jsem ráda, že stále rostou nové.

Osobní swapy


Velkou radost mi dělají i osobní swapy knih, v Praze je například hodně často pořádá Městská knihovna, ale bývají i jinde. Nejčastěji sleduju nové události na facebooku a hledám spojení Swap knih.
Swap je vlastně výměna, na setkáních swapu knih se pak nejčastěji hodí všechny knihy co kdo přinese na hromadu a každý si pak vybere co se mu hodí a to si zase odnese. Zároveň může člověk pokecat o knihách a potkat další knihomoly. Za mě ideální událost, bohužel se jich zase tak moc nepořádá.

Prodejní kanály, které nefungovaly aneb zkusila jsem za vás


Ostatní portály na prodej knih


Existují samozřejmě i jiné portály, které jsou zaměřené pouze na prodej knih a nejsou úplně špatné, ale tak jak jsem je ozkoušela mají za mě velké mouchy. Dva podobné jsou Databázeknih.cz a CBDB.cz, oba mají podobný systém bazarů, kam se často chodím informovat o prodejní ceně knih. Knihy zde můžete prodat za cenu, kterou si určíte prakticky bez provize a v rámci portálu prodeje i promují ostatním uživatelům. Problém je ale ten, že jak platební transakce tak zasílání se domlouvá individuálně a to celý proces, zvláště pokud prodáváte více knih, velmi prodlužuje. Zkrátka není to špatné, ale na trhu jsou výše zmíněné lepší alternativy.

Na vlně bazarů se pak svezly i některá online knihkupectví. Jako příklad může být třeba Knihovrátek od Martinusu nebo třeba Bazar od Kosmasu. Jejich problém ale je, že prostě bazarový prodej není úplně jejich priorita, takže spoustu knih, které byste jinde prodali za velmi slušnou cenu vykupují za minimum nebo nevykupují vůbec. Musíte se tak zrovna trefit do titulu, který chtějí vykoupit a těch moc není. Výhoda kromě toho, že můžu za peníze z prodaných bazarových knih koupit hned nové a že zaplati v případě Knihovátku poštovné za odeslání moc nevidím. 

V hlavní roli nejsou knihy


Do této kategorie bych hodila asi všechny Bazoše, Sbazary, Aukra a nebo i jinak skvělý Vinted. Prostě na tyto místa lidé primárně nechodí kupovat běžné knihy a i samotný portál prodej knih nějak nepromuje. Prodeje vám tak budou trvat delší dobu a moje zkušenost je, že se často neprodají nikdy. Možná ještě dám šanci Vinted, kde je výhoda bezpečné platby, provize co platí kupující a prodeje za cenu, kterou si určím, ale zatím se mi tam prodeje moc nedaří.

Facebook marketplace a online swapy


Pokud bych chtěla označit v dnešní době snad nejhorší místo, kde prodávat online knihy, pak je to bazar na Facebooku. Jsem tam v několika skupinách prodeje knih a vlastně nikde se mi nepodařilo udat ani jednu knihu. Asi největším problémem bazaru na Facebooku dnes je rozhodně scam, který znemožňuje jakýkoliv prodej. Dáte tam inzerát a dva dny řešíte zahlcení zpráv nejrůznějšími podvodníky. Další problém je naprostá neserióznost zájemců, kde se domluvíte na prodeji a zájemce najednou přestane odpovídat. Možná by mohla být hypotetická výhoda facebooku, že tu neplatíte žádnou provizi, ale čas strávený na obchodech zde by se snad mohl vyplatit jen u prodeje velmi drahých knih, ale ty zas tady nikdo v systému nezabezpečené platby předem nekoupí.

Na Facebooku jsem taky zkoušela skupinu na swap knih, která skončila velmi podobně jako bazar. Ne, že by tam bylo tolik scammerů, ale čas, který strávíte na výměně knih, domlouvání předání, vybírání za co vlastně knihy vyměníte je opravdu značný. Swapy miluju, ale ty co se odehrávají osobně ve větším množství lidí, kteří se potkají. Swapy knih na Facebooku už pro příště vynechám. Pokud někdo znáte nějakou jinou swapovací online platformu na knihy, určitě napište do komentářů.