Země nomádů - skutečný život v dodávce







Pokud jste stejný milovník ideje cest obytným autem, tak jste možná o téhle knize nebo filmu, který byl podle ní natočen slyšeli. Přestože situace lidí žijící v obytných autech je v USA dost jiná, než ta naše evropská, tahle knížka mě hodně vtáhla a ovlivnila. Kromě banálních věcí jakou je změna mojí představy o tom, co řeší člověk co celoročně žije v obytném voze na mne hodně zapůsobil i popis života lidí mimo jejich obytné vozy.

Kniha má několik vrstev rozporostřených na několika příbězích lidí, kteří ať už dobrovolně nebo nuceně odešli bydlet do nějakého typu obytného vozu. Hodně se tak dozvíte o tom jak postupně ony vozy budovali, co si vychytali a co naopak nefungovalo. Najdete zde i docela konkrétní tipy na to, kde najít informace o bezpečném parkování v rámci USA a podobně. Kromě samotných obytných vozů, ale kniha především řeší jak se tito lidé vlastně v obytných vozech octli a jakým způsobem si vydělávají na živobytí. Tady pak začíná příběh mít hořkosladkou příchuť. Nechci prozrazovat úplně vše, ale řekněme, že popis praktik společnosti Amazon, který práce těchto lidí ve velkém využívá, mne docela šokoval.

Kočovný život popsaný tak ačkoliv pořád z části romantický je tu ukázán i v dosti problematickém světle. To ovšem pořád nic nemění na tom, že knihu doporučuji a to rozhodně nejen milovníkům cest v obytných autech.

— Jessica Bruder, Země nomádů
2021 (vydáno v ČR)
Absynt

Knihu lze koupit tady


O autorce:  Jessica Bruder je americká novinářka a spisovatelka. Za tuhle knihu, která vyšla v angličtině v roce 2017 získala několik cen a film byl v roce 2020 zfilmován.

Hodnocení: 7/10

  • Grafická úprava a fotky: nelze hodnotit, knihu jsem poslouchala
  • Praktické rady: 7/10
  • Znalost místa: 9/10
  • Autentičnost:  7/10
  • Respekt k místním zvykům: 7/10
  • Dlouhodobá znalost místa/země: 9/10