Couchsurfing v Rusku - obyčejní lidé na jednom neobyčejném roadtripu







Hledání ruské duše, to je téma co už nějaký ten čas letí, ovšem málokdo se rozhodne do té duše podívat opravdu zblízka. V českém cestopisném rybníčku jsem k tomuto tématu mnoho nenašla, ale naštěstí tu máme překlady z jiných zemí a myslím, že pokud se jedná o dílo Stephana Ortha, rozhodně nesáhnete vedle.

Stephan navíc zemí necestuje jen tak, ale rozhodl se jít do toho po hlavě a přespávat na gaučích běžných Rusů, kteří nabízejí svoje domovy na stránkách couchsurfingu. Stephan se zaměřuje při své cestě zásadně na místa, kam se normálně v Rusku nejezdí. Takže neočekávejte mnoho o Moskvě či Petrohradu, nebo snad transsibiřské magistrále. Čečensko, Dagestán, malá městečka za Uralem nebo pobyt v komunitě ve Slunečním městě někde na Altaji, Jakutsk, Mirnyj, to jsou všechno místa na která se Stephan na své cestě podívá.

Velkou autorovou devízou je jeho novinářská profese, díky ní je knížka velmi dobře čitelná a zajímavá. Navíc ač se zdá, že příběhy vznikají spotánně, je cesta ve skutečnosti naprosto precisně naplánovaná a témata na sebe krásně navazují jedno za druhým. Celou knihou se nese téma hledání ruské duše, které se probírá se všemi hostiteli, které Stephan navštíví. Ne, že by našel člověk na toto téma odpověď, ale rozhodně dostane hodně námětů k přemýšlení.

Hodně důležité je pro mne v knize i téma couchsurfingu, které v posledních pár letech docela vymizelo, ale dříve jsem považovala tuhle možnost ubytování jako nejlepší možnost jak pochopit při cestování ostatní země a bylo skvělé, že se tam sešlo tolik lidí, kteří byli ochotni být skvělými průvodci po vlastní zemi. Knížka tento aspekt velmi dobře popisuje. 

Pokud vás tedy zajímá současné Rusko a ne jeho politika (o té se v knize nakonec moc nemluví), určitě tuhle knížku doporučuji stejně tak jako se bude líbit všem, kdo pociťují trochu té nostalgie po zlatých časech couchsurfingu.


— Stephan Orth, Couchsurfing v Rusku
2018 (vydáno v ČR)
Kazda 


O autorovi: Stephan Orth je německý novinář, který vydal sérii knih o cestování přes couchsurfing, kromě Ruska třeba o Číně, Iránu nebo Saudské Arábii (tyhle jsou přeložené i do češtiny). Jeho sociální sítě nijak extrémně nežijí a tak asi nejlepší je se podívat na jeho stránky www.stephan-orth.de.

Hodnocení: 7/10

  • Grafická úprava a fotky: nelze hodnotit
  • Praktické rady: 5/10
  • Znalost místa: 8/10
  • Autentičnost:  9/10
  • Respekt k místním zvykům: 9/10
  • Dlouhodobá znalost místa/země: 4/10