5 tipů jak se naučit základy jazyka na cesty (skoro) zdarma


Napadlo mne před létem dát dohromady 5 tipů na moje pomocníky při rychloučení jazyků na cesty. Moc tipů jsem na českém internetu nenašla, protože všechny rady počítají s dlouhodobým věnováním se jazyku, který se učím. Já se naopak v mnoha případech chci naučit z jazyka jen základy a ty pak během dovolené použít a nemusím se nutně jazyku po návratu věnovat. Tady je tedy pár věcí, které mi pro tenhle účel nejlépe fungují. Hlavním kritériem výběru byly kvantita jazyků, které daný nástroj nabízí, jeho cena ( nejlépe zdarma) a možnost přečíst si informace/překlady v češtině.


 1. Ling

Ling je pro mne pro účel naučení základní frázi absolutní vítěz. Pokud jsem správě počítala je v něm k dispozici 60 jazyků z celého světa od španělštiny po exotické jazyky typu panžábština. To vše v češtině. Aplikace je sice placená, ale u všech jazyků je úvod a základní fráze zdarma a to přesně stačí, abyste si osvojili základní výslovnost a obraty velmi rychle. Aplikací na učení jazyků je neuvěřitelně moc, já sama vyzkoušela jen co zpočítám asi 20, ale žádná mi na rychlé naučení jazyka na cesty nesedla tak jako Ling. Já sama jsem Ling využila na učení bosenštiny, švédštiny a řečtiny.

2. Easy Languages

Dalším skvělým pomocníkem na pochopení základů jazyka, zejména toho mluveného a výslovnosti, což je na cestách asi to nejdůležitější, se mi stala platforma Easy languages. Dostala jsem se k ní díky učení němčiny. Platforma sdružuje dnes 42 skupin z různých zemí, které se snaží v krátkých videích přiblížit jednotlivé jazyky pomocí rozhovorů s lidmi na ulici. Témate jsou často velmi jednoduchá jako třeba: Jaká zmrzlina je vaše nejoblíbenější? se ptali lidí v italské verzi. Díky několikaterému opakování se dostanete k základním frázím velmi rychle. Všechny videa jsou samozřejmě zadarmo.

3. Užitečné fráze

Možná to bude znít trochu stařecky, ale musím přiznat, že nedám dopustit na staré dobré tištěné konverzace, kteří obsahují přehled základních frází. Nejsou sice úplně zadarmo, ale dají se půjčit buďto v knihovně a nebo sehnat velmi levně na platformách typu knihobot. Lidé taky často zapomínají na to, že průvodce, kterého si koupili do dané země obsahuje i přehled základních slovíček a frází, toho často používám třeba u průvodců Lonely Planet. Asi největší výběr jazyků v češtině mají konverzace od Lingea.

Pokud vám nevadí angličtina, pak velmi dobrý je wiki přehled frází Wiki phrase book.

4.  DeepL

Pro použití přímo na místě a porozuměmí tomu co mi vlastně chtějí lidé říct mám dvě základní aplikace. Ta první je DeepL, aplikace, která nahraje řeč v jiném jazyce a přeloží ji do jazyka vámi zvoleného. Co se týká záměru naučit se z jazyka jen trochu a zbytek na místě nějak během pobytu vyřešit je tohle ideální pomocník.

Pokud jde o jazyky, nejde zapomenout na google. Google translate jsem si tolik neoblíbila, ale Google Lens to je jiná. Neocenitelný pomocník pří návštěvě lokálních restaurací luštění různých napisů pří koupi jízdenek hromadné dopravy apod. Funkce je jednoduchá, vyfotíte a zadáte v jakém jazyce se má text objevit. Čeština samozřejmě nechybí.


Proč tu není Duolingo

Jedna z věcí, která možná některé z vás napadne je, proč nezmiňuju jednu z nejvíce známých aplikací a to je Duolingo. Sama Duolingo používám docela hodně, mám ho i předplacené a určitě mi v učení jazyků dává smysl. Rozhodně mi ale nepřijde vhodné na potřebu rychlého naučení základů jazyka za krátký čas a to zejména v případě, že jazyk nechcete dál nijak rozvíjet. Velké mínus je také minimální obsah v češtině, takže kromě AJ se všechny jazyky musíte učit právě přes angličtinu a to vyžaduje její poměrně pokročilou znalost.

Jediný smysl vidím v použití Duolinga na rýchlé naučení jiné abecedy, ale též záleží samozřejmě o jak složitou abecedu se jedná. Ve většině případů vám na cesty bude stačit Google Lens.