Mezi dvěma Kimy - Severní Korea zblízka




Je to už nějaký čas co jsem tuto knížku četla a tak vycházím hlavně ze zápisků. Pamatuju si, že na vydání této knížky jsem se hodně těšila a pojí se k ní jedna historka. Když jsem někdy okolo roku 2010 hledala kam bych vyjela na semestrální pobyt, v nabídce stipendií se objevila i Severní Korea. Tenkrát jsem si říkala, že tam odjede jen opravdový odvážlivec. Je super, poznat tohohle "odvážlivce" díky knížce.

Samotný obsah knihy není úplně čistě cestopisný, ale i hodně reportážní. Autorka strávila v Severní Koreji podle všeho dostatek času na to, aby dokázala popsat hlavní aspekty místního života i se všemi bizardnostmi. Navštívíte tak jak studentské toalety na místní studentské koleji tak nejluxusnější restauraci v hlavním městě, kde autorka jako student žila. Pro mne hodně překvapivá byla nemožnost se příliš po zemi pohybovat a to i pro člověka, který zde žije. Trochu mi k dokreslení chybělo více fotek, ale chápu, že jejich tvorba by byla pro autorku dost riskatní. Člověk si tam musí vystačit s vlastní fantazií.

A název knihy? Musím říct, že jsem ji v celkovém dojmu knihy úplně přehládla. Autorka vyjela na stipendium do Severní Koreje opravdu dvakrát, ale z popisu je cítit, že ani "nový Kim" nehodlá ani krokem ustoupit ke zlepšení života lidí v zemi a pro ty se tak vlastně nic moc nezměnilo.

Rozhodně je knížka přínosná pro každého kdo o Severní Koreji moc neví a chce se dozvědět trochu hodnotnější informace, než ty které dostáváme z cest lidí co si tu odjedou na skok na turistický zájezd. Od autorky si určitě přečtu i další knížky.

— Nina Špitálníková, Mezi dvěma Kimy
2017 (vydáno v ČR)
Nakladatelství Lidové noviny

Knihu lze koupit tady


O autorce:  Autorka je koreanistka a spisovatelka, o Severní Koreji vydala už více knih a kromě toho má aktivní Instagram účet.

Hodnocení: 7/10

  • Grafická úprava a fotky: 6/10
  • Praktické rady: 2/10
  • Znalost místa: 9/10
  • Autentičnost:  7/10
  • Respekt k místním zvykům: 9/10
  • Dlouhodobá znalost místa/země: 10/10