Etiopie - Addis Abeba aneb na skok v Habeši, díl druhý, etiopská kuchyně a káva

Kávový rituál
Kávový rituál

Když jsem odjížděla do Etiopie, čekala jsem, že etiopská kuchyně bude opravdu něco speciálního a rozhodně mne nezklamala. Nakonec jsem neměla odvahu na ty největší výstřednosti, ale přesto jsem ochutnala víc než jen základy. Zatímco v Mexiku jsem neměla strach nakupovat v pouličních stáncích, tady jsem se nakonec držela trochu zpátky. I proto, že 10 dní prostě není dost na dostatečné promoření tou správnou mikroflorou. Takže tady jsou moje Addis food tipy.

Jídlo a tipy na restaurace v Addis


Injera (čte se inžara) je Etiopie a Etiopie je injera. Nakyslá placka, která slouží nejen jako jídlo, ale zároveň jako talíř i příbor. Jí se zásadně pravou rukou, levá se ostentativně drží někde bokem, slouží totiž k "osobní hygieně". Na injaru se pak servírují nejrůznější jídla jak striktně veganské tak masové z nichž nejznámější a i velmi dobré je shiro (z cizrny). Tzv. Beyainatu alias od všeho trochu jsme měli v restauraci Azmera Shiro No 2.

Beyainat v Azmera Shiro


Kromě injery a její odleželé "ranní" verze firfir jsem v Etiopii ochutnala místní úpravu špenátu gomen. Ta se podává dohromady s nadstandartně pálivým masových pokrmem kitfo (čte se ktfo), jehož nejpopulárnější verze se podává za syrova a to nejen s injerou, ale i plackami z místního druhu banánovníku qocho (čte se kodžo). Na syrovou verzi jsme nikdo neměli odvahu, ale well done verzi spolu s místním sýrem si moji průvodci zjevně hodně vychutnali - restaurace Yohannes Kitfo Hayahulet. Ke snídani jsem ochutnala i typické jídlo fatira, které se podává ve sladké verzi - Lime tree.

Kitfo a gomen v Yohannes Kitfo


Ve většině restaurací je zvláště v postní (fasting) době alespoň jedno jídlo, které neobsahuje nejen maso, ale ani jiné živočišné produkty. Hlavní půst drží Etiopané před Velikonocemi, ale já jsem chytla i předvánoční půst a docela se hodil neb mne kvasné procesy v plackách trochu zatočily se střevní mikroflorou. Díky tomu jsem na některá jídla neměla odvahu, patří mezi ně například místní masitý pokrm tibs nebo velmi oblíbený tere siga, alias syrové hovězí kusy masa.

Kromě vyloženě etiopské kuchyně mi v Addis nejvíce chutnalo místní pojetí jemenské kuchyně v restauraci Yemen Kings  a v indické restauraci Konark.

V etiopských supermarketech hrají prim primární suroviny, ze kterých cestovatel moc radost nemá. Jsou to hlavně luštěniny a nebo místní mouka tef, výběr mléčných výrobků i konzerv je značně omezený. Pro mne jako turistu tak zbýval výběr sušenek, chipsů a místní minerální vody Ambo. Ovoce a zelenina se kupují hlavně na ulici. Celkém velký výběr je tu místních piv z nichž pivo Harar a Belden mají dokonce české stopy.

Pokud se chcete etiopskému jídlu naprosto vyhnout, moc možností tu není až na pizzerie navazující na místní italskou tradici - my byli v Mokodo Pizza. Dokonce je to první země kterou jsem navštívila, kde neexistují pobočky McDonald's, Starbucks či KFC i když se místní snaží je napobodit místními verzemi viz například místní restaurace KKFC.

Velmi populární nejen pro turisty jsou večerní podniky, kde kromě tradičního jídlo nabízejí i kulturní program. Jeden z nich jsme navštívili i my, jmenuje se Yod Abyssinia a ač jsem k podobným turistickým atrakcím skeptická, tak nemůžu popřít, že vidět za jeden večer více než desítku různorodých tanců z celé Etiopie bylo hodně sugestivní.

Vystoupení v Yod Abyssinia

Káva


Při návštěve restaurace Azmera Shiro mne při vstupu zaujalo tráva naházená na zemi, vedla k místu, kde seděla paní obklopena desítkami hrnečků. V celé místnosti se nesla vůně čerstvě pražené kávy a na otevřeném ohni se ohřívalo něco v hliněné nádobě s úzkým hrdlem. Posléze jsem zjistila, že tato scéna se odehrává nejen v restauracích, ale i například na chodbě nákupních center či jiných veřejných míst a je součástí etiopské národní kultury pití kávy a s tím spojeného kávového rituálu. 

Kávovy rituál na chodbě jednoho z nákupních center


Káva hraje v Etiopii prim. Ne, že by se tu nepil čaj a nebyl skvělý, ale káva tu má u každého své speciální důležité místo možna prostě jen proto, že tu vznikla. Dokonce tu mají region se jménem Kaffa ze kterého má údajně kávovník pocházet. Nejvtipnější ovšem je, že se tu kávě říká buna. 
Typická podoba servírování kávy s popcornem

Pokud chcete nakoupit kávu i na cestu domů, pak moje favoritka byla Alem Bunna. Populární je ovšem i Tomoca s několika pobočkami po celém městě. Zde se káva vyrábí pomocí kávovarů tak jak jsme zvyklí z Evropy.

Nej verze espressa macchiata v Tomoce


Jak celý výlet do Etiopie začal a pokračoval...