Lagom - návod na švédský život



#cestopisy #seberozvoj 

Musím se přiznat, že jsem absolutně netušila, že slovo Lagom existuje do chvíle, než jsem začala hledat cestopisy před mojí cestou do Švédska. S tímto jménem jich totiž na našem trhu najdete hned několik. Já nakonec přečetla dva a dojmy jsou dost smíšené, ale popořadě.

Mám ráda cestopisy, které nesou nějaký příbeh. Někam se jde, jede a u toho se zažívají různé situace. V případě této knihy se jedná o vyprávění značně statické a dějově neurčité. Spíše než popisu místa se tak dostanete opravdu do hloubky fungování švédské společnosti, což je na knížce jednoznačně pozitivní a je vidět, že autorka má Švédsko opravdu ráda, ráda tu žije a místní zvyky si bere za své. Dozvíte se tak jak například zorganizovat svatbu tak, aby byla dle švédských zvyků, tedy lagom. 

Fika - alfa a omega švédské každodennosti


A co vlastně znamená to slovo lagom? V pár slovek se dá vyjádřit něco jako: tak akorát. Nic podle Švédů nesmí být moc vychílené na jednu, ani druhou stranu a musím říci, že po přečtení má význám toho slova docela jasný. 

Většinu knihy se autorka věnuje rádám jak žít jako Švéd


Bohužel to co se mi na této knížce nelíbilo a tak trochu možná také souvisí s tím, že všeho moc škodí jsou neustálé návody jak si vy jako čtenář máte ten lagom život udělat u sebe doma. Kniha je plná návodů na domácí dekorace, pečení nebo třeba manuál jak uspořádat volný čas dětem v přírodě. Celá kniha tak za mne víc než cestopis a k poznávání švédské kultury spíše jako seberozvojová literatura. To samo o sobě není špatně, ostatně knížka s podobným tématem Hygge o Dánsku se mi hodně líbila, ale tady toho prostě bylo nějak příliš a neustálé návody mne ve čtení dost rušily a vlastně totálně rozbily dojem z ní. 

Knížka mi byla doporučena jako skvělé vyprávění o Švédsku pro ty co jej ještě neznají. Já spíše doporučuji komukoliv, kdo hledá praktické důvody jak žít harmonický život.

— Niki Brantmark, Lagom
2018 (vydáno v ČR)
Bizbooks

Knihu lze koupit tady


O autorce:  Autorka je Angličanka, ale ve Švédsku dlouhodobě žije, má švédského manžela a psaní o této zemi se dlouhodobě věnuje. Má vlastní blog, kde píše o švédské designu a k němu patřící Instagram.

Hodnocení: 6/10

  • Grafická úprava a fotky: 9/10
  • Praktické rady: 8/10
  • Znalost místa: 7/10
  • Autentičnost:  7/10
  • Respekt k místním zvykům: 10/10
  • Dlouhodobá znalost místa/země: 10/10