Osud visí na vlásku, psychadelický cestopis z Mexika




Tenhle cestopis se mi dostal do ruky po dlouhém hledání něčeho zajímavého a netradičního o Mexiku. A opravdu jsem nesáhla vedle. Je to netradiční kombinace Na cestě od Kerouaca a románů od Castaňedy. Neustále se tu prolínají zážitky z konzumace různých návykových látek s reálnou cestou po severu Mexika, i když je opravdu těžké odhalit, co je reálné a co je způsobeno halucinacemi všech zúčastněných, což bylo ve finále to zajímavé na celém díle.

Pokud se vrhnu na hodnocení v mých oblíbených kategoriích tak musím určitě dát body za autenticitu, podobný cestopis z Mexika s podobnou tématikou jsem v češtině zatím nenašla a líbí se mi i kombinace deníkových zápisů, rozhovorů, vizionářských obrazů a konceptu roadtripu tak jak ho vidíme například u amerických beatníků.

Knihu doprovází autorova malba

O co víc je cestopis autentický o to méně tu najdete praktických rad, autor prostě jen tak pluje krajinou a událostmi a cestu byste dle popisu asi jen těžko zopakovali. To co se mi ovšem líbilo byla jakási zvláštní interakce s místními, i když často velmi rozostřená a často neuchopitelná.

 V poslední době se s tzv. šamanskou cestopisnou literaturou roztrhl pytel a kdo nebyl na ayahuasce, jako by ani nenavštívil Latinskou Ameriku. Tato kniha podává svědectví o podobném spirituálním zážitku v Mexiku. Není to pro každého, ale určitě jakožto dílo je tato kniha neotřelá a dobře se mi četla. Je také velmi krátka, takže lze koupit s sebou na cestu. Třeba do Mexika.

— Ota Dvořák, Osud visí na vlásku
2009 (vydáno v ČR)
Maťa 

Knihu lze koupit tady

Hodnocení: 7/10

  • Grafická úprava a fotky: 9/10
  • Praktické rady: 3/10
  • Znalost místa: 7/10
  • Autentičnost: 9/10
  • Respekt k místním zvykům: 5/10
  • Dlouhodobá znalost místa/země: 2/10