Impérium aneb Rusko křížem krážem





Nevím, kde jsem dostala ten nápad, ale někdy v půlce prosince roku 2021 jsem si řekla, že je čas se dozvědět něco i o Rusku. V této zemi jsem v životě nebyla, jazyk neumím a tak jsem hledala nějaký obecný úvod a nakonec narazila na tuto knihu a myslím, že danému účelu posloužila skvěle a zároveň sloužila jako takový malý úvod do toho co mělo přijít v únoru 2022.

Autor prochází územím Sovětského svazu nejen geograficky, ale i časově. Popisuje tak svoje zážitky těsně po válce, kdy byl ještě malý chlapec a končí v devadesátých letech již po pádu impéria.

Z knihy na vás asi zapůsobí nejvíce dvě docela rozsáhlé pasáže. Jedna popisuje vývoj Moskvy z doby předstalinské, obrovské bourací akce, které citelně zasáhly charakter města známého  po století svou pestrostí architektury i kultury. Druhou a ještě daleko více působivou částí pak byly návštěva bývalých stalinistických gulagů v místech jako je Vorkuta či Kolyma.

Pokud stejně jako já o Rusku víte málo, tohle je určitě dobrý úvod do problematiky, ale myslím, že tato kniha dobře poslouží i těm, kdo mají na Rusko už svůj názor hotový. Možná vás ledacos překvapí.

— Ryszard Kapuściński, Impérium
2018 (vydáno v ČR)
Absynt (edice Prokletí reportéři)


O autorovi: Ryszard Kapuściński je polský novinář, který strávil většinu života jako zpravodaj pro polskou tiskovou agenturu v Asii, Latinské Americe a Africe. Napsal z těchto pobytů mnoho knih, většina z nich vyšla i v češtině.

Hodnocení: 8/10

  • Grafická úprava a fotky: 6/10
  • Praktické rady: 2/10
  • Znalost místa: 10/10
  • Autentičnost:  10/10
  • Respekt k místním zvykům: 9/10
  • Dlouhodobá znalost místa/země: 10/10